Om föreningen | Medlemmar | Styrelse | Kalender | Kontakt
Frivoliteter
Fusingteknik
Halmslöjd
Keramik
Knivmakare
Kopparslagare
Ljusstöpning
Läderarbete
Pilflätning
Porslinsmålning
Silversmide
Skinnsömnad
Smycken
Svartsmide
Svarvning
Tenn
Tenntrådsflätning
Textil
Tryckeriverksamhet
Trådslöjd
Trähantverk
vindflöjeltillverkning
Knivmakare
I dag är det inte lika vanligt som förr att gå med kniv i bältet. Men vi använder fortfarande olika typer av knivar hemma och i många yrken.
Scouter använder kniv och för jägare, fiskare,skogs- och fjällfolk är kniven helt oumbärlig, ja , ofta livsnödvändig.
Kniven har alltid varit ett betydelsefullt redskap; det viktigaste skärande verktyget av alla, både utomhus och inomhus. Man använde den vid jakt, fiske hantverk och hemslöjd, när man sysslade med djur och när man arbetade på skepp och båtar, med segel och tågverk. I hotfulla situationer kunde kniven vara ett bra försvar. Kort sagt, den sak finns inte, som man inte behöver kniv till. Till och med vid matbordet var slidkniven det viktigaste redskapet, ända till långt fram på 1800-talet.
Förr kunde man höra uttryck som knivlös man är livlös, eller ölänningen går aldrig ensam, har har alltid sin kniv med sig.Eller som i Dalarna att knivlös karl är sämre än rumplös märr. Det säger oss lite om hur betydelsefull kniven var.
Runt om i landet fanns det under 1800-talet ett otal klensmeder, som tillgodosåg befolkningens behov av skärande redskap. Idag är det svårt att få en samlad överblick över detta hantverks utbredning. Många drev det som en binäring till t ex jordbruk, och de stämplade sällan sina arbeten. där för vet vi inte riktigt vem som gjort vad.

För närvarande finns det ingen knivmakare i Hg så vi är givetvis intresserade av att knyta någon sådan till oss.

Sök
- Information
- BilderEndast för medlemmar © Copyright 2003-2019, Hantverskgruppen NV Skåne. http://www.hantverk-nvskane.se